torsdag 30 juli 2015

Att se föräldraskapet

När jag fick barn blev det naturligtvis ett stort fokus på föräldraskapet. Nu hade jag blivit någons mamma. Hur skulle denna roll axlas och otalig tid har självklart gott åt till att vara mamma, fundera på att vara mamma och försöka sitt bästa som mamma. Men en annan aspekt som jag tänker mycket på är att jag inte bara får förmånen att se mig själv växa in i rollen som förälder. Jag får även, på första parkett, iaktta min partner och livskamrat i hans nya roll, som förälder och någons pappa. I nästan 8 år har jag känt David och stött på alla hans sidor och egenheter. Därför är det så spännande och gripande att få upptäcka en sprillans ny sida och se den blomma. Att se David vara pappa till Estrid är väldigt rörande för mig. Att landa i känslan av att gud vad bra att det blev just han som blev pappan till min tös är varm och skön. David är och kommer alltid vara en fantastisk förebild för Estrid. Han har starka feministiska värderingar, civilkurage och ett oändligt tålamod och de älskar varandra. Ja gudars vad de två älskar varandra. Igår låg jag på sängen och försökte ta mig en liten eftermiddagslur. Humöret var inte på topp men så hörde jag det. Små skratt som blev höga tjut. För det är det David lockar ur Estrid när han gosar, kelar och busar med henne. Aldrig har väl en eftermiddagslur ackompanjerats av så fina ljud! Och på kvällen, när han nattar henne och hon sover så hör jag hur han säger Estrid, jag älskar dig, innan han går ut och stänger till sovrumsdörren och hela jag bara kapitulerar över hur övermäktigt jäkla härligt det ibland kan vara. Det är en resa vi delar, att ha blivit föräldrar. Men vi gör vars en resa också, den att bli en mamma och en pappa. Och det är fenomenalt att få följa Davids resa. På första parkett!


måndag 27 juli 2015

Finlunchande på G

 Minns ni när jag var ute på finlunch på Johan P? Idag är det dags igen. Emelie, som ju jobbar på hotell Renaissance, med syster Sara och jag själv ska äta på hennes hotell imorgon. Det är något man borde göra med, äta frukost, brunch, lunch eller middag på hotell. Det gör vi så sällan i Sverige. Man tror att man måste bo på hotellet för att äta där, men så är det ju inte alls. Iallafall, tillbaka till Johan P. Jag åt en fantastisk kötträtt men fick lämna i all hast när Estrid hade fått nog. Och då snackar vi nog. Jag sa till de andra gästerna att det var en jäkla tur att vi var på väg därifrån för annars hade jag fått bjuda alla på deras lunch! 
 För er malmöbor med småbarn kan jag säga att Johan P ändå är rätt barnvänligt. Där är gott om plats för vagnen, dock finns det inget skötbord. Men handikapptoaletten är så pass stor att jag kunde rulla in vagnen där och byta på henne där inne, och det går ju faktiskt hur bra som helst! Så ja, Johan P hamnar i den mentala listan på barnvänliga platser att gå.

Måndag igen! Trots att jag är föräldraledig och att David har semester så har måndagen den här nu-tar-vi-nya-tag-andan som jag älskar. Det bästa jag vet är att sitta med kalendern på söndagskvällen och planera den kommande veckan. Vad ska vi göra, vad ska vi äta och vilka ska vi träffa. Jag bara älskar det. Och man kan inte be om en bättre start än att få äta finlunch med två kvinnor som är systrar, känns som mina systrar och får mig att skratta tills tårarna trillar.

söndag 26 juli 2015

Vänskap och en väldigt fin sommar

 Här kommer en tillbakablick på en underbar sommarkväll tidigare i sommar. Stephanie fyllde år och vi firade med god mat och tårtor på deras lummiga ljuvliga innegård. När jag ser tillbaka på denna sommar så inser jag att den varit perfekt. Även om vädret varit trist så har det på många sätt varit underbart. Perfekt väder när man har en sprillans ny bebis och en perfekt sommar som delats med en grupp vänner jag äntligen landat i. Jag har under hela mitt liv haft intensiva och flyktiga vänskaper, stundtals med människor som inte ens varit särskilt snälla. Inte ens mot mig. Jag insåg tillslut att jag inte längre litade på vänner. Jag oroade mig alltid för vad de tyckte om mig, om jag varit för mycket eller för lite, om de skulle komma när de sa och göra det de åtagit sig. Kanske självklart för er, men inte alls särskilt självklart för mig. Nu har jag verkligen äkta vänner. Som jag gråter med, skrattar oändligt med och som tar mig precis som jag är. 
 Fina människor! Gabbi och Anders! <3
 Mina bästa personer! <3 och bästa vänner! En liten trio på tre musketörer som håller ihop i vårt och torrt!
 Stephanie och hennes kille Wille bor i en alldeles fantastisk drömsk och magisk lägenhet! Exempelvis har de ett mörkt lila badrum vilket bara är fenomenalt! De är så innerligt fina människor. Snälla, goda och faktiskt så måste Stephie vara den absolut med snälla jag någonsin stött på! 
En perfekt sommar behöver inte innebära bra strandväder. En perfekt sommar kan också vara att landa på den plats där man hör hemma bäst. Både geografiskt men också själsligt!

lördag 25 juli 2015

Bland gråa moln och drömmiga ansiktsmasker

 Usch, det var en riktigt gråmulen dag vi vaknade upp till idag och på nyheterna säger de att det ska bli stormigt här i Skåne. Men det gör mig faktiskt inte så mycket. Gråmulnadagar förvandlar ju dagen till en riktig kurardag där man sitter inne, tänder ljus, dricker te och leker med fnissig bebis. Ikväll väntar taconight hemma hos vänner och då finns det inte så mycket att klaga på. En annan superb grej att göra på kurardagar är hemmaspa. Men gud vad jag älskar hemmaspa! Stå och dutta och plutta bland alla mina krämer, masker och serums. Just nu sitter jag med dagens tredje mask och förvandlas till en helt ny människa. Jag tänkte visa er mina topp tre masker just nu!
Elemis - Papaya Enzyme Peel
Peela huden är a och o för en god hudvårdsrutin. Gamla döda hudceller måste bort för att de andra maskerna, serumen och krämarna ska få den effekt de är menade att ha. Jag avskyr ansiktspeeling med korn, undvik det som råttorna flyr pesten! Istället rekommenderar jag varmt denna peelingkräm som med hjälp av enzymer pejlar utan att du behöver göra ett skvatt. Efter 15 minuter med denna mask är min hud silkeslen och redo för resten av hudvårdsrutinen. Doften på denna produkt är sagolik och jag köper min från skincity.se som har heeeelt sagolika produkter på sin hemsida!

Caudalié - moisturizing mask
Drömmen slog in när Åhléns började sälja det franska apotekshudvårdsmärket Caudalié. Innan tog jag mig till Sephora i Köpenhamn, sen till Sephora på Emporia, men nu behöver jag enbart ta mig till Åhléns city. Mitt mål i livet (ja, jag har en del tveksamma mål) är att testa mig igenom varje skönhetsprodukt som finns i hela världen. Ja men ni hör ju! Galenskapen! Men njutningen! Denna mjukgörande mask är återfuktande, motverkar rodnad, återskapar lyster och passar alla hudtyper. 
The body shop - aloe vera mask
Denna produkt har jag bloggat om förut och jag ÄLSKAR den! När min hud var som med katastrofal med massa acne, rodnad och ömhet kletade jag in ett tjockt lager av denna mask och sov med det över natten. Kudden tar stryk och det blir inget med att sova på Davids arm, men det är det värt för herregud vilken skillnad det blir dagen efter. Huden är lugnad, rodnaden minskad och man har en helt annan lyster. Jag har redan använt upp två burkar så ni förstår ju min kärlek. Sen tycker jag det är fenomenalt att body shops produkter är mycket rimligt prissatta och många har råd med dem!

fredag 24 juli 2015

Ett foto i timmen

Igår var en innehållsrik dag så jag tänkte ni skulle få följa med mig på en heldag. Jag presenterar ett foto i timmen, fast det blev flera foton vid typ varannan timme! 

9.00
 I en fortfarande lite kallt och disig morgon promenerade vi sakta genom staden för att få i oss frukost.


 10.00
 Vi käkade frukost på ett ställe vi inte varit på inne, Lite off heter det, och ja det var lite off på alla möjliga sätt. Lite utav en besvikelse, men så blir det ibland. 


11.00-12.00
 Oj oj oj vad vi var inne på Stadium länge. Jag promenerar ju hur mycket som helst nu för tiden och har börjat få så himla ont i fötterna. Att köpa gympaskor är dödens tråkigt så jag har liksom dragit mig för det. Och sådana där praktiska gympaskor är ju om möjligt än mer tråkigt att köpa. Så det har blivit som så att jag hellre köpt ljusstakar för mina pengar. Men David låg på och jag provade och provade och var tillslut klar och redo att betala. När mitt öga skådade att Stella McCartney var på R to the E to A! Needless to say more! Nu ska jag snart ut på powerwalk i riktigt snabba tights.
13.00
 Vi blev hungriga och gick till Malmö moderna för att käka sopplunch. Estrid satt i mitt knä och busigt frågade jag David om hon inte skulle kunna smaka bara yttepytte av soppan och så testade vi. Spänt stoppade jag in mitt finger i hennes mun och…. total avsaknad av reaktion. Det var som att hon aldrig ätit annat än broccolisoppa och var helt oberörd. Samtidigt satt jag med fuktiga ögon och hulkade fram att herregud tänk att mitt barn äter broccolisoppa som om hon aldrig gjort annat. Jag finurlar redan på nästa smakis! För övrigt bestämde vi att vi snarast ska tillbaka till Moderna för att se utställning om Nils Dardel. Älskar utställningar!
15.00
 David bakade paj då min bokklubb för första gången skulle ses hemma och inte ute. Och vi skulle ses hos mig! Spännande!

17.00
 Alla kom och vi svängde ihop lite sallad och plockade fram allt som folk tagit med sig i knytisväg. 


19.00
 Fina Simon hade bakat en nektarinpaj! Vilken dröm det var! Boken vi hade läst till denna träff var Jorden de ärvde av Björn af Kleen och jag rekommenderar den varmt. 


20.00
Såhär satt vi sedan i timmar när vi sedan länge slutat prata om boken och istället pratade om livet, politiken, genus och jämställdheten. Vilken underbar kväll och vilken ynnest det är att genom en bokklubb lära känna tre helt nya människor som man kanske aldrig hade träffat i vanliga livet. Exempelvis är en i bokklubben tubaspelare och det är hans yrke! Älskar det!

Det var min gårdag det! Idag blir det betydligt mer stillsamt. Promenad, inköp av lammkotletter till söndagsmiddag och fortsättning på denna stora garderobsmakeovern!

torsdag 23 juli 2015

Night fever

 Bara jag och denna Bee-Gees liknande discobebis är vaken. Ute ser jag hur solen lyser och det ser ut att bli en någorlunda varm dag. På schemat står att traska iväg för att äta frukost ute och sen går vi på utställning på Malmö moderna muséum.  
Jag tittade snällt på Estrid och frågade om vi inte bara skulle ta och somna om lite. Kanske bara en liten liten nap, men den lätte gick hon inte på. Så nu sitter vi här. Hon har spring i benen i babygymmet och jag sitter och gnuggar gruset ur ögonen. Därför återstår bara att säga: "mot kaffemaskinen". 

onsdag 22 juli 2015

För jag har vänner och sommarvärme

 Vilken värme vi fick idag ändå! Vi har haft alla fönster öppna och jag har gått runt i shorts hela dagen. Jag njuter så oerhört av att David har semester. Nu finns det tid att ha över vänner, laga god lunch och middag och när Estrid är nattad vid 8-tiden har vi fortfarande några timmar kvar att bara vara vi. Då sitter vi på balkongen med tända ljus, en varm kopp te och ibland pratar vi och ibland är vi bara tysta och lyssnar på radio eller någon pod. Jag brukar inte vara sådär sommarfrälst som folk är, men i år har jag blivit riktigt frälst. 
De nya shortsen är från Lindex. Älskar färgen och så är de precis sådär sladdriga och mjuka som de ska vara. Det ska liksom knappt kännas att man har något på sig. Väskan är från & other stories. 
Denna lilla krabat showar som aldrig förr! Det smilas, sprattlas och skrattas så det riktigt spritter i mammahjärtat! Så tänker man på att detta är för evigt. Hon är min, inte till låns, utan jag får ha henne och vara hennes i evigheten. Det finns ingen som kommer hämta tillbaka henne utan jag får ha henne dag efter dag. Vilken lycka!
Kolla in dessa utsvängda sagolika byxor från Noa Noa som Estrid ärvt av storkusinen! Hon ser ut som en Bee-Gees-baby och jag väntar på att hon när som helst ska börja kötta några Travoltamoves! 
Sara och Jakob kom över, och det gjorde även Davids vän, men som tyvärr inte fastnade på bild denna gång. Vi käkade lunch och gofika och fastnade på Instagram och sen gick alla ut på stan och jag och Estrid somnade på sängen och vaknade en timme senare rätt så groggy. Ja, kanske inte hon men definitivt jag. Fy hundan vad jag inte gillar att sova på dagen. 
Jag vet att några bullar från dagens gofika finns kvar i skåpen och jag hör dem kalla mitt namn. Gofika, te och en bok, det får avsluta denna dag. Ljuva föräldraledighet, hur ska man någonsin vilja gå tillbaka till jobbet!?

Morgonsolen

 Idag vaknade hela familjen vid sju och ute strålade solen. Vår kinkiga bebis är som bortblåst och istället har vi nu världens lilla solstråle, och som jag njuter av henne nu. Ljuset var så fint så jag tog några bilder på hur det ut just nu på en fönsterkarm och vid en av bokhyllorna. Det är inte klokt vad denna föräldraledighet skapar gör-om-längt för jag vill typ möblera om allt och byta ut allt. 
Ute lyser solen och vinden är mild. Vi var precis på BVC för att väga och mäta Estrid och prata lite med BVC-tanterna om smakportioner. Nu börjar det bli dags och jag är så otroligt förväntansfull. Det är inte klokt! Vår lillbebis ska nu få smaka på morot, banan, potatis och ja allt annat som går att mixa! Det är ytterligare ett spännande kapitel som öppnar sig och jag känner sådan förväntan! Jag och David älskar mat så jag hoppas att Estrid i framtiden delar det med oss. 


tisdag 21 juli 2015

Via Napoli och kusinmys

Igår mötte jag Ewelina, från min mammagrupp på BVC, utan barn för lite hederligt tjejhäng utan krälande eller gnälliga bebisar. Vi kunde välja restaurang utan att fundera om platsen var barnvagnsvänlig och om det fanns skötbord. Åh, du ljuva egentid! Jag kunde bära en helsvart outfit utan vita kräkfläckar på och ha en väldigt opussvänlig läppstiftsmun! Lovely! Vi gick till hands down ett av Malmös absolut bästa ställen. Via Napoli, som serverar äkta napoletansk pizza och riktigt god pasta. 
 Det var en varm kväll och vi kunde sitta på uteserveringen och speja in i restaurangen och det livliga köket där italienare slängde pizzadegar och pratade högt. 
 Detta var himmelriket på en tallrik ska ni veta. Linguini, vitlök, olivolja, tomater och räkor. Tänk att något så enkelt kan vara så utsökt. Två latte på det och det var en mycket nöjd morsa som cyklade hem till en sovande bebis och sömnig man. <3
Kolla Ewelinas glitternaglar! Älsk på dem! 

Idag har Davids syster med familj varit över och det är så himla himla gulligt att se Estrid och kusinen Loella när de träffas. Båda så fascinerade över varandra. Det är verkligen fint att se!
 Lilla L fick lite Frostgrejor av oss och oh my god vad det gick hem! <3 Snart är det väl Estrid som med stora hundögon vill ha alla möjliga disneygrejor!
 Den stora inspektionen pågår! 
 Jag orkar inte gulligheten i dessa bilder! Hoppas det får många fina härliga somrar, lekstunder och mys ihop!

Nu ska jag ut på en promenad. Jag har hållt mig inne hela dagen och huvudvärken gör sig påmind så jag behöver nog rastas lite i den friska luften! Men annars går det ingen nöd på oss. David och Estrid sjunger barnvisor och jag hör pärlande bebisskratt från sovrummet och hela bröstet vill bara explodera. På spisen puttrar pastasås och vi är alla lediga och varje dag känns som lördag!